Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is voor mensen die klachten hebben rond hun bekken, de gewrichten en spieren die hierbij horen of de organen die in het bekken liggen. Het bekken bestaan uit 3 gewrichten en omliggende spieren. Daarnaast is het de plek waar de organen van de onderbuik, de blaas, darmen en het geslachtsorgaan, liggen.

De spieren van het bekken en in het bijzonder de bekkenbodemspieren zorgen voor stabiliteit van het bekken, het sluiten van de plasbuis, kringspier en vagina. Ook ondersteunen ze de organen in het bekken.

Als de spieren en gewrichten van uw bekken niet goed functioneren kunnen er klachten ontstaan.

U kunt dan denken aan

  • Pijnklachten tijdens of na de zwangerschap
  • Pijnklachten in het bekken of de buik die niet te maken hebben met zwangerschap
  • Ongewenst urineverlies
  • Overmatige aandrang om te plassen
  • Ongewenst ontlastingsverlies
  • Obstipatieklachten
  • Pijn bij vrijen
  • Erectieproblemen
  • Klachten vanwege een verzakking
bekken fysiotherapie 1

Een bekkenfysiotherapeut kan helpen om deze klachten te doen verminderen en daardoor pijnvrij of klachtenvrij te kunnen functioneren in uw dagelijks leven.

Daarnaast kan een bekkenfysiotherapeut u begeleiden als u een operatie moet ondergaan in het bekkengebied of de onderbuik.

Het eerste bezoek bestaat uit een uitgebreide intake waarbij uw klachten duidelijk in beeld worden gebracht. Aan de hand van deze intake wordt een vervolgafspraak gemaakt voor verder lichamelijk onderzoek. Afhankelijk van uw klachten worden er testen gedaan, wordt u gevraagd om vragenlijsten in te vullen of moeten de bekkenbodemspieren beoordeeld worden. Om deze spieren goed te kunnen beoordelen kan het nodig zijn om dit inwendig te onderzoeken. Uw therapeute heeft hier altijd uw toestemming voor nodig en dit zal nooit zonder uw goedkeuring gedaan worden.

Bij ons in de praktijk is Marita Knepper de specialist op dit gebied. Zij kan u uitstekend helpen bij deze specifieke klachten.

Met een verwijzing van uw huisarts of specialist vergoedt uw zorgverzekeraar in de meeste gevallen uw deelname aan het revalidatieprogramma. Dit kan echter verschillen per verzekering en hangt ook af van uw aanvullend pakket. Tijdens de intake bespreken we dit graag met u.

× Direct je vraag stellen?