Wat is fasciatherapie en waar kan het worden toegepast?

Fascia (Latijn) of fascie is bindweefsel dat werd weggeschrapt door wetenschappers om de werking van de spieren en botten beter te begrijpen. In het verleden dacht men dat de fascia een soort ‘sok’ of ‘kous’ was om de spieren heen, zonder enige verdere functie. Pas sinds de afgelopen decennia begint het besef te komen dat de fascia een belangrijke rol speelt in het lichaam en zijn communicatie. Je zou het kunnen zien als beweegbare lijm of elastiekjes die de lagen en structuren met elkaar verbinden. Elk weefsel in het lichaam heeft zijn eigen fascia.

De fasciae vormen een netwerk dat alle spieren, gewrichten, botten en organen omhult. Het vormt een eenheid en zorgt ervoor dat alles met elkaar verbonden is. Ook geeft de fascia mechanische steun, bescherming tegen druk, maar zorgt o.a ook voor soepele structuren die zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen.

Specialisaties

Innerlijke rust vermindert onze lichaamsspanning. Stress daarentegen verhoogt de lichaamsspanning en via het zenuwstelsel ook de fascia. We mogen dus gerust stellen dat de fascia een verbinding vormt tussen lichaam en psyche. Fasciaverklevingen en te weinig fasciabeweging kunnen een mogelijke oorzaak zijn voor de daling van onze coördinatievaardigheden. Dat kan diverse klachten veroorzaken.

Met specifieke manuele technieken en gerichte oefeningen kunnen we verstoringen in het fasciale systeem herstellen. Dit moet resulteren in een verbeterde bewegingsvrijheid, het afnamen van uw klachten en het verbeteren van uw lichaamshouding. Hierdoor kunt u weer efficiënter en vrije bewegen en uw lichaam meer belasten.

Toepassingen fasciatherapie

Enkele voorbeelden waar we fasciatherapie toepassen:

  • Pijn en lichamelijke klachten
  • Rug- en nekklachten, spier- en gewrichtspijnen, verklevingen
  • Psychosomatische klachten, vage pijnen, stressproblemen die zich in uw lichaam uiten
  • CVS, fibromyalgie, depressie, burn-out, mentale overbelasting
  • Fysieke en psychische functiestoornissen
  • Sportblessures en sport gerelateerde bewegingsproblemen

Neem contact met ons op

De behandeling wordt vaak als diepgaand en aangenaam ervaren, maar kan soms ook erg gevoelig zijn. Bij Fysiotherapie Lombardijen passen wij deze vorm van therapie toe in combinatie met andere behandelingen, zoals manuele therapiemedical taping en specifieke training.

We begrijpen dat u misschien vragen heeft over fasciatherapie en wat het voor u kan doen. We nodigen u uit contact met ons op te nemen. We beantwoorden uw vragen graag telefonisch of tijdens een intakegesprek.