Oedeemtherapie voor verlichting van uw klachten

Oedeemtherapie is van wezenlijk belang voor cliënten die een vorm van oedeem hebben. Aandacht voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van onze cliënten draagt bij aan het verlichten van klachten en het zelfvertrouwen. In onze praktijk onderscheiden we lymfoedeem en lipoedeem.

Wat is lymfoedeem en hoe herken je het?

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van (eiwitrijk) vocht en kan overal in het lichaam optreden. Lymfoedeem begint meestal met een zwaar, vermoeid of strak gevoel in het lichaamsdeel, waarna het in omvang toeneemt. Lymfoedeem hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar het kan u wel beperken in uw dagelijks leven.

Lymfoedeem wordt veroorzaakt door een onvoldoende functionerend of beschadigd lymfesysteem. Vaak is lymfoedeem een gevolg van de behandeling voor kanker, bijvoorbeeld na een operatie waarbij lymfeklieren zijn verwijderd of als gevolg van bestralingen. Ook kan lymfoedeem ontstaan na een wondroosinfectie (erysipelas), brandwonden of andere operaties. We spreken dan van secundair lymfoedeem.

Daarnaast kan lymfoedeem aangeboren zijn en al in de kinderjaren tot uiting komen. Ook kan het zo zijn dat een aangeboren lymfoedeem, ook wel primair lymfoedeem genoemd, zich activeert na bijvoorbeeld een ongeval, verwonding of een sportblessure.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De behandeling voor oedeemtherapie is opgebouwd volgens de Australische methode ‘At modem Casley-Smith’. Deze behandelmethode is wetenschappelijk onderbouwd en opgebouwd voor een complete activering van het lymfesysteem. De behandeling kan bestaan uit verschillende onderdelen, waaronder:

 

  • Manuele lymfedrainage; dit is een specifieke massagetechniek gericht op het stimuleren van de afvoer van het oedeem.
  • Oefentherapie; door het stimuleren van de spieren kan het lymfoedeem beter door het lymfesysteem gepompt worden. Daarnaast zal het de beweeglijkheid verbeteren.
  • Compressietherapie; hierbij kunt u denken aan zwachtelen, maar ook aan het aanmeten van Therapeutisch Elastische Kousen (TEK) of ander niet-elastisch compressiemateriaal zoals een juxtafit.
  • Lymftaping; met speciale tapetechnieken stimuleren we de afvoer van het lymfoedeem.
  • Aanleren van zelfmanagement, zoals zelfmassage, zwachtelen en/of tapen.

Lipoedeem

Ook met lipoedeem kunt u terecht bij een oedeemtherapeut. Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam. Er ontstaan plaatselijke symmetrische vetophopingen op heupen, billen, dijen, onderbenen, binnenkant van de knieën of de armen. Lipoedeem ontwikkelt zich over het algemeen tijdens of net na de puberteit, maar de aandoening kan ook tijdens de zwangerschap of op latere leeftijd tot uiting komen tijdens de overgang. Bij de behandeling van lipoedeem zal de nadruk liggen op compressietherapie, oefentherapie en het optimaliseren van een actieve en gezonde levensstijl. 

Vergoeding

Met een verwijzing van de huisarts of specialist vergoed uw zorgverzekeraar de behandeling in de meeste gevallen. Dit kan echter verschillen per verzekering en is ook afhankelijk van uw aanvullende pakket. Uw fysiotherapeut zal u hier tijdens uw afspraak over informeren.

Wilt u in een vertrouwelijke omgeving met een van onze therapeuten praten over welke behandeling voor u van toepassing is?

We helpen u graag. Bel vandaag nog met +31 (0)10 419 08 40 of mail naar info@fysiotherapielombardijen.nl.